Een stad voor iedereen
Den Haag is een vrije stad. Hier telt je toekomst, niet je afkomst. Samenleven in een stad gaat niet vanzelf. In de visie van dit college zou samenleven met elkaar moeten gaan over fundamentele gelijkwaardigheid. Voor iedereen gelden dezelfde rechten en plichten, ongeacht religie, afkomst, leeftijd, ziekte of handicap, geaardheid, gender en sociale status. Verschillen zijn goed, maar kansen moeten gelijk zijn. Onderwijs, werk en taal zijn daarbij cruciaal. Het terugdringen van taalachterstanden begint bij de jongste Hagenaars bij de voor- en vroegschoolse educatie. Om goed mee te kunnen doen is het belangrijk dat iedereen goed Nederlands kan spreken en schrijven. Daarom zetten we extra in op het tegengaan van laaggeletterdheid en analfabetisme en zorgen we voor kwalitatief goed en toegankelijk taalonderwijs, zodat ook nieuwe bewoners van onze stad de taal op een goede manier leren. Hierin heeft een ieder ook een eigen verantwoordelijkheid.
Voor discriminatie en intolerantie is in Den Haag geen plaats. Dit wordt dan ook hard aangepakt. De aangiftebereidheid van discriminatie blijft een aandachtspunt. De laagdrempelige toegankelijkheid van het meldpunt discriminatie speelt daarbij een belangrijke rol. We zouden graag zien dat het anoniem solliciteren binnen de gehele gemeentelijke organisatie verder wordt uitgebreid. Wezullen daartoe eerst een nieuwe pilot doen.
We zullen samen met COC Haaglanden blijven werken aan voldoende voorlichtingsmomenten voor de Haagse jeugd over seksuele en genderdiversiteit en zorgen voor positieve zichtbaarheid hiervan in eigen uitingen en evenementen zoals Coming Out Day en The Hague Rainbow Festival. Integratieen emancipatiebeleid staan niet op zich, maar zijn integraal onderdeel van het collegebeleid. We streven als gemeente naar verbinding met de bewoners en stimuleren verbinding tussen bewoners onderling.