Coalitieakkoord 2018 - 2022

Meer (kans op) banen voor iedereen

De pilot ‘Ondernemend uit de Bijstand’ breiden we uit. De mismatch die in Den Haag bestaat tussen vraag en aanbod van werk moet verkleind worden. De banengroei aan de onderkant van de arbeidsmarkt wordt gekoppeld aan werkzoekenden. Daarbij zal ook de samenwerking gezocht worden met buurgemeenten die relatief veel lager geschoolde arbeid hebben. Het bedrijfsleven dat mensen zoekt en mensen die werk zoeken, moeten elkaar sneller kunnen vinden.

Mensen die moeite hebben met het vinden van een baan, ondersteunen we. Dat kan variëren van bemiddeling naar (vrijwilligers)werk, het aanbieden van een stage en/of het omscholen of aanleren van specifieke vaardigheden zoals de Nederlandse taal of digitale vaardigheden. Naast het Haags Emancipatie Studiefonds (HES) komt er een opleidingleenfonds waarmee mensen in de bijstand opleidingen en trainingen kunnen volgen, die zowel passen bij het beschikbare werk als bij hun competenties. We gaan met werkgevers in gesprek, opdat ook senioren en mensen met een zwaar beroep die dit zware werk niet tot de pensioenleeftijd kunnen volhouden een omscholing en ondersteuning in hun zoektocht naar (ander) werk krijgen.

Het bestrijden van jeugdwerkloosheid is een belangrijke prioriteit. Dit vraagstuk speelt zeker voor jongeren met een migratieachtergrond. We moeten volop inzetten op een goede taalvaardigheid bij jongeren. Die hebben hier zelf ook een inspanningverplichting. Discriminatie op de arbeidsmarkt en bij stages wordt hard aangepakt. Samen met scholen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties breiden we het aanbod van stages en leer-werkplekken uit om de overgang naar een betaalde baan makkelijker te maken.

De werkloosheid onder 50-plussers is hardnekkig. We onderzoeken of een Haagse ouderenambassadeur, samen met gemeente, het bedrijfsleven en andere belanghebbenden actief kan gaan lobbyen om 50-plussers aan het werk te helpen.

Sociale ondernemers stellen de maatschappelijke missie van hun bedrijf voorop en zoeken naar andere manieren om hun onderneming vorm te geven. We geven hen ruim baan om zich verder te ontwikkelen.

Daarnaast zorgen we ervoor dat mensen de kans krijgen om arbeidservaring op te doen. Dat doen we met gesubsidieerd werk. We bevorderen de doorstroom van dergelijke banen naar regulier werk. Voor regulier werk geldt regulier loon. Onze inzet op gesubsidieerd werk is bovendien gericht op het creëren van een win-winsituatie, bijvoorbeeld doordat theaters of sportclubs door de inzet van een gesubsidieerde arbeidsplaats ondersteund worden. De huidige pilot met Stip-banen gaan we een jaar voor afloop van de pilot evalueren. Iedereen die recht heeft op beschut werk moet aan de slag kunnen bij de Haeghe Groep, de gemeente of bij andere werkgevers. Werkgevers worden aangesproken op hun aanbod van arbeidsplaatsen voor mensen met een beperking. Ook zetten we in op social return. Met social return besteden bedrijven een percentage van de loonsom van een opdracht aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor gemeentelijke (inkoop)opdrachten en subsidies houden we vast aan een social return van 5%. Aandachtspunt is dat de afgesproken social return opgaven daadwerkelijk met het Haagse bestand worden ingevuld.