Coalitieakkoord 2018 - 2022

Jeugdhulp om trots op te zijn

We willen dat alle Haagse kinderen zich gezond en veilig kunnen ontwikkelen en hun talenten kunnen ontplooien. Voor de kinderen die dat niet goed lukt, zorgen wij voor een laagdrempelige zorg- en ondersteuningsstructuur. Kinderen en jongeren die (dreigen te) ontsporen, betrekken we er weer bij, evenals hun ouders. Ook hier is preventie van groot belang. Signalen moeten vroeg worden herkend en opgepakt door professionals die weten wat ze moeten doen. Uit onderzoek weten we dat risicofactoren voor kindermishandeling armoede, taalachterstand en psychische problemen van ouders zijn. Maar er kunnen ook factoren in de sociale omgeving van deze gezinnen zijn die juist voor extra veiligheid zorgen. We willen de beste (ervaren en goed geschoolde) professionals vooraan zetten, zodat risicofactoren en beschermende factoren worden herkend en erkend, tijdig de juiste hulp wordt ingezet en onnodige inzet van hulp voorkomen wordt.

Het inkopen van jeugdhulp en volwassenenzorg stemmen we beter op elkaar af. Er worden meerjarencontracten met jeugdhulpaanbieders afgesloten, zodat we de kwaliteit verbeteren en onnodige bureaucratie tegengaan. Ook voeren we resultaatsturing in en de gewenste resultaten formuleren we in overleg met cliënten en professionals. Als voldaan wordt aan de randvoorwaarden, zoals werken met bewezen methodieken en kwaliteitsbewaking, is er ruimte voor de professionals om het proces zelf in te richten.

Er wordt verder gewerkt aan het principe één gezin, één plan, één regisseur. Extra aandacht schenken we aan het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en jeugdhulp/CJG en een goede overgang naar jong volwassenheid (18-/18+). Waar nodig gaan we door met de verlengde jeugdhulp. Jongeren die er klaar voor zijn, maken samen met de zorgverlener een toekomstplan om zich voor te bereiden op een zelfstandig leven. Verder zorgen we ervoor dat er voldoende woningen of kamers zijn voor deze jongeren.

Als jongeren ontsporen, moet het klip en klaar zijn dat we het niet accepteren dat grenzen worden overschreden. Bij kleine en grote vergrijpen worden meteen de betreffende jongeren en de ouders betrokken en aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Maar we bieden ook hulp om het gedrag te veranderen. In de jeugdhulpketen kan efficiënter worden gewerkt. We gaan samen met de Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis en de gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering na of en hoe we de veiligheidsketen kunnen stroomlijnen door afspraken te maken over onderzoeken, onderzoekstermijnen en doorlooptijden.