Kwetsbare groepen onderdak
We willen dat kwetsbare groepen, zoals personen met verward gedrag, verslaafden en daklozen worden geholpen. Tegelijkertijd kan zo overlast worden voorkomen.
In Den Haag hoeft niemand tegen zijn zin op straat te slapen en neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid voor mensen die door omstandigheden op straat belanden. Daarom zorgen we voor kleinschalige en doelgroepspecifieke nachtopvang locaties. Hierbij wordt vanaf het begin begeleiding geboden. Door middel van het bieden van een dagbesteding en 24-uurs begeleiding zorgen we ervoor dat mensen sneller kunnen werken aan stabilisatie van hun situatie. Daarnaast gaat de winteropvang permanent open en wordt deze breder toegankelijk. Ook hier wordt begeleiding geboden. Er wordt ingezet op verbetering en uitbreiding van het Centraal Coordinatiepunt zodat het Haags straatteam weer goed aan het werk kan. Verder zorgen we ervoor dat de Haagse Soepbus, die dagelijks soep, brood en koffie geeft aan mensen die op straat leven, haar werk kan blijven doen en mensen zo mogelijk worden doorgeleid naar bredere zorg.
In 2020 treedt de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg in werking. Die wet is, veel meer dan de huidige wet Bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen, een zorgwet. De wet maakt het mogelijk om aan personen met verward gedrag (verplichte) zorg (ook ambulant) op te leggen en geeft patiënt en familie meer rechten. De mogelijkheden tot verplichte zorg en de rol van de gemeente daarbij, worden groter. Voor de zorgaanbieder zorgt de nieuwe wet ervoor dat er meer aandacht moet zijn voor essentiële voorwaarden om te participeren (inkomen, woonruimte, dagbesteding) en dat voorafgaand aan het beëindigen van een zorgtraject gezorgd moet worden voor een warme overdracht aan de gemeente.
Bij zowel de beschermde woonomgeving als maatschappelijke opvang stokt op dit moment de doorstroming. We vinden het belangrijk dat diegenen die kunnen uitstromen naar zelfstandige woningen of groepswoningen, vanzelfsprekend met de zorg en begeleiding die zij nodig hebben, ook doorstromen. We zorgen voor voldoende woningen, ook voor deze doelgroep. Ook benutten we kansen voor zowel vastgoed als voor beschermd wonen door nieuwe woon-zorgconcepten te ontwikkelen.