Coalitieakkoord 2018 - 2022

De buitenruimte, de leefbare stad

Een groot deel van het openbare leven speelt zich af in de buitenruimte. Mensen ontmoeten elkaar op straat, op pleinen en in parken. Een aantrekkelijke buitenruimte is belangrijk voor de stad. Het is een plek waar je graag bent en die uitnodigt om vaker terug te komen. Het stimuleert ontmoeting en motiveert mensen om er te spelen, te sporten of te ontspannen. Zo worden de Grote Marktstraat en de boulevards goed bezocht. De terrassen op het Plein, de Grote Markt en het Buitenhof zitten vol. Maar ook het strand en parken zoals het Zuiderpark zijn grote publiekstrekkers. Maar de buitenruimte gaat ook over een groene stad, die bestendig is tegen klimaatverandering, zoals hittestress en overvloedige regenval. De buitenruimte moet toegankelijk zijn voor ouderen en mindervaliden. En klaar zijn voor technologische ontwikkelingen. In dit alles ligt een belangrijke taak voor de gemeente. Waar bewoners of ondernemers zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor groenonderhoud, geeft de gemeente hen binnen kaders daarvoor de ruimte.

De Kern Bijzonder
De komende periode gaan we door met het programma De Kern Bijzonder en geven we uitvoering aan de resterende projecten.

Met dit programma vormen we de Hartlijn (de route Spui–Hofweg–Kneuterdijk) om tot een excellente verbinding tussen het Spuikwartier, de winkelkern, het Hofkwartier en het Museumkwartier. Deze route leidt langs belangrijke highlights van Den Haag en biedt de kans deze beter te verbinden. We verbeteren de aansluiting van de kruising Grote Marktstraat–Spui via het Buitenhof en het gebied van de Plaats - Lange Voorhout – Kneuterdijk.

Basis op orde: Meerjarenprogramma Kunstwerken
Kunstwerken, zoals kades, bruggen en viaducten, zijn belangrijke schakels in de stedelijke verkeersstructuur en zijn daarmee onmisbaar voor een veilige, bereikbare en economisch aantrekkelijke stad. Binnen het gehele areaal aan kunstwerken ligt een structurele vervangings- en renovatieopgave. De met het ‘Meerjarenprogramma Kunstwerken III’ ingezette uitvoeringsprogramma en de vervangingsagenda tot 2040 wordt voorgezet. Hiertoe worden deze periode aanvullende middelen vrijgemaakt.

De gracht bij de Piet Heinplein gaat weer open zodat een mooie looproute en ruimte voor terrassen richting het Zeeheldenkwartier ontstaat. De gemeente trekt hierin samen op met het Hoogheemraadschap van Delfland.

Schoon
Iedereen wil een buitenruimte die schoon, heel en veilig is. Dagelijks zijn medewerkers van het Haags Veegbedrijf aan de slag met het vegen van straten en pleinen en het opruimen van zwerfvuil en veegvuil. Om de stad schoon te houden wordt er ingezet op communicatie, educatie en handhaving. We handhaven de doelstelling van een 8 als rapportcijfer op schoon.

Veel wijken in Den Haag hebben last van rattenoverlast. We nemen dan ook maatregelen om de rattenoverlast te beperken. De overlast van meeuwen blijven we aanpakken, onder andere door de stevige gele vuilniszakken uit te delen, het plaatsen van ORAC’s onverminderd voort te zetten en groene daken te stimuleren. De grachten houden we vrij van scheepswrakken.

Toiletten en waterpunten
We zetten in op meer waterpunten. Ook willen we meer openbaar toegankelijke toiletten, passend in het straatbeeld. Deze zijn voor iedereen toegankelijk.

Openbare Verlichting
De openbare verlichting gaan we geleidelijk verduurzamen. De herkenbare en eenduidige Haagse signatuur, waarbij wordt uitgegaan van vier gebiedsgerichte lichtbeelden, is vastgelegd in de Visie op Licht. Onderdeel daarvan is het toepassen van natuurvriendelijk ‘eco light’ in groengebieden.

Buitenruimte in de wijk
Na het opknappen van de wijken Bezuidenhout-Oost en Kraayenstein gaan we gefaseerd door met het opknappen van Nieuw-Waldeck, Houtwijk en Mariahoeve. We werken intensief samen met de bewoners om de wijk groener en mooier te maken. Bij deze opknapbeurten wordt het groen en de bestrating aangepakt en wordt direct gekeken naar klimaatadaptatie, de veiligheidsbeleving en mogelijkheden voor ontmoetingsplekken voor de buurtbewoners.