Groene en klimaatbestendige stad
Doordat het weerpatroon grilliger wordt, zullen neerslag, harde wind en hitte vaker voorkomen. Daardoor komt de leefbaarheid van de stad, met name ook voor kwetsbare mensen, onder druk te staan. Voor een goed leefklimaat in de stad, komt er meer groen in de stad en meer ruimte voor water. En bij gebiedsontwikkelingen staat voorop dat de openbare ruimte ‘klimaatadaptief’ is.
Bomen vormen ons groene kapitaal. We gaan zeer terughoudend om met het afgeven van kapvergunningen. Bomen worden alleen gekapt als het aantoonbaar niet anders kan. Omdat we kapvergunningen zorgvuldiger willen gaan toetsen, verhogen we de leges. Deze periode komen er fors meer (straat)bomen bij.
Ook willen we meer natuurlijke beplanting, groene daken, verticaal groen en geveltuintjes creëren, met name in de meest versteende wijken. We betrekken bewoners actief bij het zoeken van geschikte locaties voor bomen en ander groen. Dat doen we op verschillende manieren. We streven naar het aanpakken van de tien meest versteende plekken in iedere wijk. De zogenaamde Pleinenaanpak krijgt navolging in de hele stad. We gaan experimenteren met leefstraten en vrijstraten. Wijken met veel achterstallig (groen)onderhoud krijgen gefaseerd een opknapbeurt, dit gaat vooral om Houtwijk, Nieuw-Waldeck en Mariahoeve. We maken een plan om bewoners en organisaties te stimuleren hun tuinen te vergroenen. Operatie Steenbreek wordt uitgebouwd net als de subsidieregeling voor groene daken.
We koesteren onze stadsboerderijen. We gaan op zoek naar mogelijkheden om moes- en volkstuinen zoveel mogelijk te behouden en uit te breiden. We bouwen natuurinclusief, bijvoorbeeld door nestkastjes in daken te plaatsen. We zorgen voor natuurvriendelijke oevers en rustplekken voor watervogels in onze wateren. Het groenonderhoud van parken en andere natuurgebieden wordt geïntensiveerd. We pakken achterstallig onderhoud aan en ecologisch beheer wordt de norm. Plantsoenen en parken worden zo veel mogelijk vlinder- en bijvriendelijk ingericht en beheerd.
De uitvoering van het populierenvervangingsplan wordt getemporiseerd, alleen de aantoonbaar onveilige populieren worden vervangen. Bij vervanging van kunstwerken (kades, bruggen, viaducten en tunnels), rioolwerkzaamheden en herinrichtingen van pleinen en straten wordt het behoud van bestaande bomen als vertrekpunt verankerd in het projectplan en de aanbesteding. Het plan van aanpak dat naar aanleiding van de visie van de leden van de Denktank Scheveningse Bosjes, Westbroekpark inclusief Waterpartij is opgesteld, wordt uitgevoerd. Samen met betrokken partners versterken we de (natuur)waarde van het Nationaal Park Hollandse Duinen. We houden ons aan de afspraak in het Kustpact over niet bouwen aan de kust. Bij een verzoek om verlenging wordt op basis van de resultaten van de huidige proefperiode besloten over de bouw van strandhuisjes. Het stille strand blijft stil. We erkennen het belang van de plaatsing van windmolens op zee, maar dan wel op meer dan 10 mijl uit onze kust.
In periodes met veel regenval kunnen bewoners, wanneer kelders niet of onvoldoende waterdicht zijn, hinder ondervinden van wateroverlast. Een Adviesraad Wateroverlast, met daarin enkele externe adviseurs onder leiding van een onafhankelijke voorzitter, ondersteunt de gemeente bij het onderzoek naar mogelijke oplossingen. De Adviesraad doet voorstellen om de informatievoorziening te verbeteren en komt met aanbevelingen over de maatregelen die huiseigenaren en/of de gemeente kunnen nemen om de wateroverlast te verhelpen. Het areaal van rioolvervangingen dat van het regenwater wordt afgekoppeld, verdubbelt van vier naar acht hectare per jaar.